Get Adobe Flash player

Spellingsfout is een spellingsfout!


De Nederlandse taal is allesbehalve saai. Kijk bijvoorbeeld naar de woorden spellingsfout en spellingfout. Deze bestaan in mijn ogen niet. Zoek spellingsfout en spellingfout maar eens op in het Groene Boekje en de Van Dale. De Van Dale kent deze woorden niet. Echter, om mijn uitspraak dan maar meteen te ontkrachten: het Groene Boekje geeft aan dat spellingfout en spellingsfout niet per se fout zijn maar wel minder gebruikelijk. De Nederlandse taal is immers gecompliceerd, maar dat weet je anders zou je nu niet mijn blog lezen ;)

Wat denk je namelijk van de veel voorkomende (Van Dale)/veelvoorkomende (Groene Boekje) spelfout en/of typefout: typfout. Hiervoor geldt hetzelfde, wanneer je schrijft: Ik maak geen typfout. Dus wel, vinden de Van Dale, het Groene Boekje en Sabine. Maar wat een verrassing: het Witte Boekje (Genootschap Onze Taal) vindt 'typfout' zonder 'e' meer voor de hand liggen.

Tja... Moet je nu de richtlijnen van de Van Dale, het Groene Boekje of het Witte Boekje hanteren? Wat is fout, wat is goed en wat kan eventueel door de beugel? Keuzes, keuzes...

 

Consequent

Ik denk dat je het best consequent in je woordkeuze kunt zijn en knopen doorhakt: ik kies dus voor de Van Dale/het Groene Boekje: SPELFOUT en TYPEFOUT.

Ik klink oubollig als ik zeg dat vroeger alles beter was... Vroeger, toen je bij twijfel de flinke pillen van de Dikke Van Dale door ging bladeren. Het kostte even tijd, maar discussies waren er niet want: "De Van Dale zegt..." Wat een mooie tijd. Waarom hanteren we niet weer gewoon één richtlijn? Is dat niet voor iedereen gemakkelijker?


Tekstperfectie
De oplettende lezers van mijn website is het vast opgevallen dat ik ook een woord gebruik dat niet correct is: tekstperfectie. Geen onbewuste spelfout van mij, maar juist een bewuste creatieve manier in het scheppen van een nieuw woord dat hopelijk in de Van Dale en het Groene Boekje wordt opgenomen. Althans, daar ga ik mijn best voor doen. Want dat woord houdt juist compleet in wat ik nastreef:

Tekstperfectie [tekst-per-fec-tie] de (v), de volmaaktheid van tekst


® 2010-2019 Sabine Broks Teksten
Alle rechten voorbehouden